2021

De Groentevakman 2021


Categorie Buurtsuper

Van Eccelpoel - Herentals

Versmarkt Van Eccelpoel staat synoniem voor smakelijk eten en drinken. Al zeventig jaar lang streven zij naar topkwaliteit. Ze groeiden uit van buurtwinkeltje tot de versmarkt die ze vandaag zijn. Een zoektocht naar de lekkerste, meest verse producten staan daarin centraal. De versmarkt garandeert al generaties lang groenten en fruit van de allerbeste kwaliteit. Het team dat je altijd met een glimlach begroet, streeft ernaar om de klant verse producten te laten eten. De versmarkt draagt lokaal hoog in het vaandel. Daarvoor werken ze bijvoorbeeld samen met een lokale aspergeboer die keer op keer topkwaliteit aanlevert. 

Categorie Speciaalzaak / Marktkraam

Vita Veggie - Herenthout

Al 14 jaar is Vita Veggie begaan met de gezondheid van hun klanten. Verse groenten en fruit maken hier een groot deel van uit. Ze streven ernaar om hun klanten op een creatieve manier te laten kennismaken met de oneindige mogelijkheden van groenten en fruit. Het maken van verse salades en bereidingen zorgt ervoor dat groenten en fruit mooi tot hun recht komen. Voor wie zelf liever de handen uit de mouwen steekt bieden zij graag hun mooie assortiment groenten en fruit aan. Hiermee willen ze hun klanten aanzetten tot een gezonde levensstijl, waarvan groenten en fruit de basis vormen.

De Mooiste Kaastoog - Le Meilleur Comptoir de Fromages 2021

Categorie Buurtsuper

Alvo Tessenderlo

Elke week staan een aantal kazen in de kaastoog met een ruim assortiment. Een kaasschotel samenstellen doen ze samen met de klant. Onbekende kazen laten ze proeven, bovendien geven ze suggesties voor bij de kazen, zoals notenbrood, gedroogde vruchten, enzovoort. Tweewekelijks houden ze op vrijdag een degustatie waar ze een hele namiddag klaarstaan voor de klanten. Ook de verse kazen komen daarbij aan bod. Klanten boeien door hen kennis te laten maken kazen, dat is hetgeen ze het liefste doen!

B2 Supermarkt Broekmans - Heusden-Zolder

Bij B2 Supermarkt in Zolder vind je een klein paradijs voor de kaasliefhebber terug. Er is zowel vers afgesneden kaas ter beschikking in de bedieningstoog als voorverpakte kazen in zelfbediening. Met veel aandacht voor de kwaliteit en herkomst van de kazen, hebben de klanten een enorme selectie aan kazen om uit te kiezen. Zo is er een grote keuze aan kazen van bij ons. Meer zin in een lekkere kaasschotel? De kaasdames maken de mooiste schotels voor je klaar.

Categorie Speciaalzaak / Marktkraam

Kaaswinkel Chee(r)se - Aalter

Altijd de beste zijn in wat ze doen. Dat drijft deze jonge Kaaswinkel Chee(r)se. Wanneer je bij hen gaat winkelen, is het de bedoeling dat je een soort van beleving krijgt in de winkel, van het ontvangst in de winkel, tot de bediening en het afronden van de bestelling. Het moet volledig in orde zijn. Ze zorgen ervoor dat de kazen die ze aanbieden, altijd mooi rijp zijn, door ze op hun eigen manier te laten rijpen. Het uitzicht van de toog is belangrijk. Een toog die er aantrekkelijk uitziet en vol is, doet aanzetten tot kopen.

La Cabanière - Sombreffe

Gemiddeld bieden Delphine en Sylphide elke week meer dan 60 kazen uit onze streek aan. Door de grondige kennis die zij verworven hebben via de vele kaasmakers en -producenten, kunnen zij hun klanten perfect adviseren. La Cabanière is een 5 sterren hotel voor Belgische kazen. Delphine en Sylphide werken met passie en moed om de rijping van de Belgische kazen in La Cabanière zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Ze slagen er met veel professionalisme in om de link te leggen tussen de fabrikant, het product en de klant. De mens kennen die de kaas heeft gemaakt, het product kennen en de klant kennen, dat zijn hun sterke punten. Ze zijn gepassioneerd door de Belgische kaassmaken!


De Mooiste Vleestoog 2021


Categorie Buurtsuper

Van Eccelpoel - Herentals

Dit trotse familiebedrijf, dat 73 jaar geleden het levenslicht zag, levert met hun gepassioneerd team van beenhouwers iedere dag een ruim aanbod aan kwalitatief Belgisch varkensvlees en rundvlees aan hun klanten. Zo werken ze al jarenlang met dezelfde lokale leveranciers, bieden ze gerijpte stukken rundvlees aan en zijn ze trotse aanbieder van West-Vlaams rood rundvlees, een Vlaams traditioneel streekproduct met typerende rode kleur, volle intense smaak en malse textuur.

Categorie Slagerij / Speciaalzaak

Slagerij Blockeel - Oudenaarde

De familiezaak wordt uitgebaat door Tom en Nathalie Blockeel, de derde generatie die de slagerij runt. Slagerij Blockeel hecht veel belang aan ambacht, kwaliteit en presentatie en biedt een uitgebreid aanbod aan Belgisch Witblauw rundsvlees en hoevevarkensvlees. Tom, Nathalie en hun team zijn dan ook terecht trots op hun vleestoog, met het zelfgekweekt Witblauw runds- en kalfsvlees uit stal Blockeel, Belgisch varkensvlees en andere vleesbereidingen.D


2020

In 2020 is de Beste Versspecialist wedstrijd helaas niet kunnen doorgaan vanwege corona. 

Dankjewel voor je inspanningen! Want ook tijdens de moeilijke coronatijden konden jouw klanten steeds op jouw zaak rekenen voor een ruim aanbod aan verse, kwalitatieve producten van bij ons.


2019

De Mooiste Kaastoog - Le Meilleur Comptoir de Fromages 2019

Buurtsuper Spar Lichtaart - Winnaar categorie buurtsuper

Bij Spar Lichtaart kan je wekelijks proeven van een Belgische kaas mét bijpassend Belgisch bier. Hun eigen label voor smaak en kwaliteit, Martha’s, werd niet toevallig vernoemd naar de moeder van deze Spar. Met haar 60 jaar vakkennis en ondersteuning van het team, blijft geen enkele vraag over hun aanbod van Belgische kazen onbeantwoord. De winkel viel zelfs al eerder in de prijzen: in 2006 won de winkel de Best in Vers Award.


Grappe de Raisins - Winnaar categorie speciaalzaak/marktkraam

Grappe de Raisins in Knokke-Heist ademt Belgische kazen, die driekwart van hun aanbod vertegenwoordigen. Wekelijks staat er een andere Belgische kaas in promotie, die kan worden gedegusteerd. Elke maand organiseren de zaakvoerders Jan en Geert een eigen kaaswedstrijd met als hoofdprijs een Belgische kaasschotel. Bovendien maakt de winkel jaarlijks een eigen kaasboekje met de voorstelling van diverse Belgische kazen met aangepast recept.


Hilde Kaasboetiek - Winnaar categorie speciaalzaak/marktkraam

Al meer dan 20 jaar is Hilde trotse zaakvoerster van Hilde Kaasboetiek in Deinze. Hilde specialiseert zich in kazen die nog op de boerderij vervaardigd worden. In haar boetiek vind je een ruim assortiment van kazen, met een opvallende presentatie van Belgische kazen in een afzonderlijke kaastoog.


Le Herve du Vieux Moulin - Winnaar categorie speciaalzaak/marktkraam Franstalig

Zaakvoerster Elodie en haar moeder runnen samen Le Herve du Vieux Moulin in Battice. Elodie en haar moeder streven ernaar de Belgische kazen te promoten en te beschikken over een aanbod Belgische streekkazen uit elke provincie. Ze gaan zelf regelmatig op bezoek bij lokale streekproducenten in Wallonië en Vlaanderen om hun kazen te selecteren.

Mooiste Vleestoog 2019

Alvo Kortessem Winnaar categorie buurtsuper

Met zijn uitgebreid aanbod aan Belgisch vlees en rayons waar duidelijk aandacht is besteed aan de presentatie, is dit een welverdiende titel. Het vlees wordt ter plaatse versneden en geen enkel stukje vlees ontsnapt aan het kritisch oog van de slager.

Alvo Kortessem gelooft zeer sterk dat buurtsupers zich moeten onderscheiden met hun vers aanbod. Op de vraag waarom hun vleesaanbod zo uitgebreid is, is hun antwoord: “Bij ons is de klant baas. Onze klant moet voldoende keuze hebben en hij bepaalt wat er in de rekken komt.”

Alvo Kortessem hecht als buurtsuper ook veel belang aan het ondersteunen van de lokale economie en is terecht fier op al het lokaal lekkers in zijn assortiment.

Groentevakman 2019
Alvo Zonhoven Winnaar categorie buurtsuper

Alvo Zonhoven mag zich voor het tweede jaar op rij Groentevakman van het jaar noemen. Deze buurtsuper zet naast een groot aanbod van verse, seizoensgroenten ook sterk in op de marketingtroeven van hun versrayon: klanten worden getrakteerd op leuke weetjes over het groenteaanbod. Tijdens de examenperiodes wordt er extra ingespeeld op het studerende cliënteel. Om klanten te inspireren, zijn er verschillende recepten beschikbaar. Wie nog niet overtuigd is, laat de smaak voor zich spreken door te proeven van een van de proevertjes.


Fruithuis Minderhout - Winnaar categorie speciaalzaak/marktkraam

Speciaalzaak Fruithuis Minderhout levert dagelijks inspanningen om de heerlijke seizoensgroenten van bij ons in de kijker te zetten. Ze besteden aandacht aan het creatief inrichten van hun rayon (ooit al een treinwagonnetje van courgettes, wortelen en radijzen gezien?) en iedere dag verloten ze een Flandria-groentemand onder de klanten. Daarbovenop heeft Fruithuis Minderhout goed begrepen dat de versrayon een handig marketinginstrument is: ze spelen bijvoorbeeld in op de drukke examenperiode door tomaatjes als heerlijk tussendoortje aan te bieden voor de blokkende studenten.

Winnaars Groentevakman, Mooiste Vleestoog en Mooiste Kaastoog 2019


2018

Groentevakman 2018

C&B ALVO Winnaar categorie buurtsuper

De zaak werd 35 jaar geleden opgestart als buurtwinkel, maar sloot zich ondertussen aan bij de ALVO-groep.

Het bijzonder verzorgde ‘versplein’ van de winkel springt onmiddellijk in het oog als je de winkel binnenkomt. De grote hoogte van het plafond maakt het mogelijk om de afdeling mooi in te richten en aan te kleden. De winkel biedt veel proevertjes aan, aangepast aan de actualiteit en het seizoen en er zijn Flandria-receptenfolders beschikbaar. De inkoper geeft duidelijk een voorkeur aan producten van bij ons en haakt maximaal in op de seizoenen. Ook het vriendelijke en behulpzame personeel verdient een pluim.


't Fijnproevertje - Winnaar categorie speciaalzaak

Zaakvoerders Kristel Van der Straeten en Renaat Malschaert startten hun carrière in 1989 als marktkramer. Gedurende jaren baatten ze een groenten- en fruitkraam uit. In 2011 ruilden ze deze formule in voor een echte winkel, eerst nog in combinatie met een marktkraam, later niet meer.

De zaakvoerders hechten bijzonder veel belang aan versheid en kwaliteit. Ze kopen 5 keer per week in op de vroegmarkt van Antwerpen en zien er op toe dat de koudeketting gesloten blijft. Ze zijn erg kieskeurig bij hun aankopen en kopen bij voorkeur Belgisch. Er is een ruime parking voor de winkel, de etalage nodigt uit en de winkel is altijd tiptop in orde. Er worden proevertjes uitgedeeld om de klanten te overtuigen.

De winkel kreeg in 2015 al eens de titel van Groentevakman.

Winnaars Groentevakman 2018


2017

In 2017 vond er geen wedstrijd plaats.2016

Groentevakman 2016

Spar Eke - Winnaar

In de dorpskern van Eke baten Celine en Anne-Sophie Van Laecke sinds vorig jaar de lokale Spar uit. De twee zussen hebben een passie voor eten, en hechten dan ook veel belang aan kwaliteit en versheid. En dat merk je duidelijk in hun groenterayon, waar ze sterk inzetten op de seizoenen en ook producten van lokale telers aanbieden. Ze mikken bovendien op een breed assortiment.

Omdat het beheer van de groente- en fruitrayon een specialiteit op zich is, hebben ze hiervoor Sabine Delbaere aangeworven. Voordien was zij zelf producente, zodat haar eerder opgedane productkennis prima van pas komt in de rayon.

In de groente- en fruitrayon komen duidelijk de seizoenen tot leven, waarbij de klanten proevertjes krijgen en een tv-scherm inspireert met kooktips. Daarnaast speelt Spar Eke ook in op thema’s. Het EK Voetbal vormt alvast een prima kapstok.

In totaal hebben de zussen een 15-tal medewerkers in dienst. Ze hebben de vakkennis geleerd bij hun ouders die de Eurospar in Aalter uitbaten. In januari vorig jaar hebben ze de winkel in Spar Eke overgenomen.

Winnaar Groentevakman 2016


2015

Groentevakman 2015

't Fijnproevertje - Winnaar

Zaakvoerders Kristel Van der Straeten en Renaat Malschaert van ’t Fijnproevertje zitten al 26 jaar in het vak en dat voel je. Na jaren groenten en fruit verkocht te hebben op de markt, baatten ze sinds vier jaar de uiterst verzorgde speciaalzaak ’t Fijnproevertje uit net buiten het centrum van Hofstade. Het is er heel aangenaam winkelen. De klanten kunnen gemakkelijk vlak bij de winkel parkeren en de etalage nodigt uit om binnen te komen.

De winkelrekken zijn een streling voor het oog. Ze zijn zeer verzorgd en worden waar nodig direct bijgevuld.

Zaakvoerder Renaat maakt er een erezaak van alle aangeboden producten dagelijks zelf uit te kiezen. Daarbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor producten van eigen bodem en volgt hij het aanbod van het seizoen.

De winkel is voorzien van een klimaatregeling; de temperatuur bedraagt constant 10°C, zodat alle groenten en fruit in optimale conditie blijven.

Het winkelpersoneel legt zijn klanten in de watten, toont veel productkennis en maakt werk van een aangenaam kader met veelvuldig gebruik van Flandria®-promotiemateriaal.

Winnaar Groentevakman 2015


2014

Groentevakman 2014

Alvo Kortessem Winnaar categorie buurtsuper

‘De Alvo in Kortessem scoorde hoog in orde en netheid en gaf meteen zin om te winkelen’, was de eerste indruk van de jury. Verder was de jury ook enthousiast over het ruime assortiment en bleek het personeel zeer klantvriendelijk en gedreven. En origineel, zo hadden ze leuk ingespeeld op de wereldbeker met een driekleur van aubergine, gele en rode paprika. Eigenaar Jan Dams is de drijvende kracht achter de Alvo in Kortessem, waar 18 werknemers aan de slag zijn. De vaste groente- en fruitverantwoordelijke beheert het assortiment in functie van het seizoen en zorgt voor de dagelijkse bestellingen. Enkele collega’s, waaronder ook de winkelverantwoordelijke, kregen een opleiding om de afdeling over te nemen in haar afwezigheid. De jury bekroonde deze winkel dankzij hun originaliteit, creativiteit, ruim assortiment, vriendelijkheid en gedrevenheid. ‘We proberen het verschil te maken met een ruim aanbod van verse producten omdat we daar extra toegevoegde waarde kunnen geven’, luidt het bij Alvo. ‘ We zitten hier trouwens in Haspengouw, de fruitstreek bij uitstek, en werken erg graag met producten uit eigen streek. Onze producten stallen we uit in een open opstelling om een “marktgevoel” te creëren’. Alvo Kortessem wordt duidelijk beheerd door een gedreven team. Zo haalde vorig jaar al een knappe tweede plaats in deze wedstrijd, en ontvingen ze in 2012 de management award bij de uitreiking van de retail awards. ‘We zijn uiteraard heel fier op deze overwinning, vooral omdat het een erkenning is voor een van onze versafdelingen, waarmee wij het verschil proberen te maken. In de evaluatie spreekt de jury over originaliteit, creativiteit, ruim assortiment, vriendelijkheid en gedrevenheid. Deze prijs is een mooie beloning voor zowel directie als personeel en een motivatie om te blijven bouwen aan deze punten’.


Groenteboer uit Balen - Winnaar categorie speciaalzaken

‘Een mooie winkel die veel kleur uitstraalt, verzorgd en goed georganiseerd is en met veel kennis van zaken geleid wordt’ noteerde de jury over de Groenteboer uit Balen. ‘Klanten krijgen er naast een ruim assortiment aan verse topproducten een fijne winkelbeleving dankzij een aangename inrichting, receptenfolders en degustaties. Het team is bovendien zeer vriendelijk en behulpzaam. Je krijgt er echt zin om te kopen’. Marijke Gijbels en Jan Van Doninck baten al 29 jaar hun groentewinkel uit in Balen en zijn terecht trots op hun winkel en hun producten. Sinds enkele jaren werkt ook een van hun dochters, Anneleen, mee in het bedrijf. Verder zijn er nog twee medewerksters die bijspringen in de winkel en de keuken. Marijke is vooral verantwoordelijk voor de administratie en het aansturen van het personeel. Jan is de man van het zwaardere werk. Hij rijdt elke dag naar de markt om inkopen te doen. Hij vindt het belangrijk dat hij zelf van alles kan proeven voor het in de winkel terecht komt. Daarnaast helpt hij ook bij het aanvullen van de rekken. Jan is als kind opgegroeid in een familie van groothandelaars in groenten en fruit en is daardoor gebeten geraakt door de groentemicrobe. Hij hecht veel belang aan het contact met de klanten en startte daarom met een groentespeciaalzaak. ‘Volgend jaar vieren we onze 30e verjaardag. Deze bekroning tot ‘Groentevakman’ is voor ons dan ook een mooie beloning’, aldus het koppel. ’De meeste kennis halen we uit ervaring, zelf veel rondkijken, relaties, nieuwsbrieven…’

Winnaars Groentevakman 2014


2013

Groentevakman 2013

Peeters-Govers Winnaar

Wim Peeters (38) is samen met Jan en Hilde Peeters zaakvoerder van supermarktketen Peeters-Govers. Een echte familiezaak, waar nu al de derde generatie aan het roer staat. De groep Peeters-Govers telt 6 supermarkten, waarvan er al 3 een restyling ondergingen. De winkel in Gierle is een paradepaardje met een totaal nieuw winkelconcept: sfeervolle belichting, aangepaste presentatie, en een prominente groente- en fruitafdeling vooraan in de winkel.

Het personeel bij Peeters-Govers krijgt een interne opleiding om hun productkennis bij te schaven, en de producten de beste zorg te kunnen geven. Ook creativiteit wordt aangemoedigd.

Kwaliteit is een rode draad in het bedrijf. Peeters-Govers kiest bijvoorbeeld bewust voor groenten en fruit van Flandria, omdat ze beantwoorden aan strenge normen. Bovendien staat Flandria voor kwaliteit van eigen bodem.

Blinkende paprika’s, kraakverse asperges, jonge prei, versgeperst fruitsap, de geur van verse aardbeien, frisgroene kroppen sla… Wanneer je binnenkomt bij supermarkt Peeters-Govers in Gierle, komen de smaken, geuren en kleuren van het seizoen je tegemoet. Peeters-Govers is een begrip in de streek.

Winnaar Groentevakman 2013